FRÅN KYLSKÅP TILL FLEXYYOGI

När jag berättar för folk att jag också varit så stel att jag knappt kunnat böja ryggen bakåt så blir alla förvånade. ”Du som är så vig?! Du har ju ingen ryggrad..”. Jo, jag har också knappt kunnat röra golvet med fingertopparna och känt mig smidig som ett kylskåp. För snart 2.5 år sedan bestämde jag mig för att ta stretching på allvar. Innan dess prioriterade jag att hinna till bussen istället för att verkligen ta mig tid till att töja ut mina muskler..

Jag började köra de vanliga stretcherna man lärde sig i skolan. Framsida och baksida lår i princip haha Tiden jag satte upp som jag skulle hålla varje stretch va 30 sekunder och i alla fall 3 gånger på muskelgrupp och efter varje träningspass. Det va hemskt! I och med att jag va så stel så gjorde det ont och tog emot direkt! Bara efter någon vecka så började det tack och lov lossna. Jag kände mig mycket smidigare och rörligare och började gå över tröskeln från att det bara va obekvämt och gjorde ont till att det faktiskt va skönt! Detta ledde till att jag började utforska fler muskelgrupper att mjuka upp och jag tillbringade mer och mer tid till min stretching. Långsamt började jag fokusera på att få ryggen vig. Jag märkte då att det inte bara va ryggen som måste vara vig för att t.ex. göra en snygg brygga utan så många andra faktorer spelade in. Rygg, axlar, framsida lår, höftböjare, bröstkorg…YOU NAME IT! Jag lärde känna min kropp bättre och när de vanliga stretcherna slutade ta så började jag improvisera ihop nya stretcher och använda mig av redskap som hjälpte mig att komma djupare.

 

När jag tittar tillbaka på bilder så inser jag hur långt jag kommit men att jag fortfarande har en lång bit kvar tills jag når mina mål med min vighet. Jag gör fortfarande de grundläggande stretcherna först innan jag övergår till de mer avancerade (inte så konstigt att man blir utstirrad på gymmet när man viker kroppen åt fel håll i konstiga former men det bjuder jag på haha) och håller dem fortfarande i 30 sekunder * 3. I och med mina mer avancerade poser och stretcher har jag blivit lite av en mellan-set-underhållning för de andra på gymmet hahaha och jag är mest igenkänd som den som gör annorlunda saker! Detta har lett till att fler och fler kommit fram till mig och bett om hjälp med tips för dem att bli smidigare och rörligare. Jag älskar att hjälpa andra människor och har fått flera på gymmet att faktiskt bli mer måna om stretching så att deras muskler inte kryper ihop till tighta bollar haha. Lägg dock på minnet att jag gjort detta i 2.5 år så det tar lång tid att bli riktigt vig och man måste vara konsekvent för att få resultat. 

Så om du vill bli lite smidigare så är mina tips:

–          Börja stretcha! Det behöver inte vara hela kroppen utan bara du lägger till en muskelgrupp till så gör det skillnad 

–          Håll varje stretch i 30 sekunder * 2-4 set

–          Se till att kroppen är varm när du stretchar för annars kan du skada dig istället (been there done that!)

–          Va konsekvent (att stretcha 1 gång i veckan ger inga resultat…)

–          Va försiktig och ge det tid! Börja med de enklare stretcherna och ju vigare du blir, desto mer avancerade stretcher kan du göra

–          Gå ALLTID långsamt ur en stretch så att kroppen hänger med

–          ANDAS när du håller din stretch

–          Ta foton så kan du följa din utveckling

Hoppas detta hjälper och happy stretching<3

Mer inspiration finns på min instagram

@dreamjosefine

 

Puss och Kram,

Josse