TRÄNINGSKREATIVITET

Variation får mig att må bättre, det är något jag har upptäckt de senaste åren och det speglar i princip vad jag än gör. När det handlar om jobb så har jag hoppat från att vara vårdbiträde, restaurangpersonal, telefonförsäljare, lagerarbetare, fiskekock och slutligen är jag nu egen företagare. Jag klarar inte av att leva likadana år i 40 år. Inom mig finns ett behov av att testa nytt, utmana mig själv och bredda min kompetens. Inte för någon annans skull, eller för att bredda mitt CV, utan för min egen skull. Det är så jag trivs som bäst!

Variation syns till och med när jag äter. Förutom att jag kan äta i princip vad som helst, så är jag väldigt varierad NÄR jag väl äter. På exempelvis en frukostbuffé så äter jag inte en sak i taget, utan jag plockar från allt som finns, och gärna lite till, och sedan tar jag lite från varje rätt fram tills det att tallriken är tom. För mig är kombinationen och variationen av olika smaker det bästa.

När det gäller träning, som alltid har varit en del av mitt liv, så har det tillslut blivit samma sak. Men det började ganska enformigt… Sedan 7 års ålder har jag spelat fotboll – en fantastisk tid som gav mig allt bra som lagsporter kan ge. Glädje, vänner, tillhörighet och en mäktig gemenskap som är svårt att få någon annanstans än i ett lag. För några år sedan valde jag dock att sluta. Ett ganska svårt beslut, men samtidigt självklart då tiden helt enkelt inte räckte till. Parallellt med fotbollen hade jag börjat träna på gym och märkte snabba resultat. Mycket tack vare att en av mina närmsta vänner är Personlig Tränare.

Motiverad och pånyttfödd kände jag för att börja spela lite fotboll igen, då suget kom tillbaka efter vinteruppehållet. (vilket det gör varje år…) Jag upptäckte då hur mycket min träning hade påverkat min kropp. Min smidighet, flexibilitet, reaktionsförmåga och snabbhet var inte densamma längre. Jag hade bokstavligt talat blivit ett kylskåp med fotbollsskor. Visserligen var jag starkare och större rent fysiskt, men på en fotbollsplan kan det vara till mer nackdel än fördel. Denna insikten fick mig att ändra mitt tänk när det gäller träning och bli mer öppen för andra varierande träningsformer.

För mig har därför rörlighet blivit en ögonöppnare. Vad är det för nytta att vara stark om du inte kan röra dig ordentligt? För många kanske det är tvärtom, att styrka är något som saknas, men steget att börja träna på gym känns för långt. Så jag uppmanar er alla att iallafall testa nya typer av träningsformer, och var kreativ i din träning! Försök hitta en balans och kombinera exempelvis fysisk träning med uthållighetsträning. Testa på Yoga som finns i massor av olika varianter. Gör något som verkligen är roligt under tiden du tränar, och inte något som bara ger dig glädje i form av resultat. Testa att träna med någon från ditt motsatta kön till exempel, eller med någon som utövar en sport som du aldrig har testat. Gör vardagliga saker till träningspass, gå baklänges på löpbandet istället för att gå vanligt, simma om du är trött på att springa osv. osv.

Möjligheterna är oändliga, och livet är för kort för att begränsa sig till en sak hela tiden. Sedan förstår jag såklart att många har stora mål med sin träning, och vill bygga sin karriär med hjälp av den. Till er säger jag fortsätt om det är er passion, följ er dröm! Men glöm inte att vara öppen för nya träningsformer. Träning är en enda stor buffé av olika former och typer. Vår viktigaste muskel är faktiskt hjärtat, och det tränas – förutom genom konditionsträning – bäst av att göra något du älskar och brinner för.

Så följ ditt hjärta, och bli kreativ även i din träning.

Sebastian Samuelsson

Instagram: cbastians

Something is wrong.
Instagram token error.
Follow
Hämta fler