Vad är Crossfit?

Under sportgalan kommer en tävling för både nybörjare och erfarna atleter hållas, Sweden Throwdown.

Du som läser detta kommer ju förmodligen komma till sportgalan och varför inte ta en sväng förbi tävlingen och heja på alla duktiga atleter! Men för att du som inte riktigt vet vad crossfit innebär, men vill kolla på tävlingen eller kanske bara är nyfiken på vad det är för sport? Så tänkte jag här skriva lite kortfattat om vad crossfit innebär, myter och hur en tävling går till.

Så vad är crossfit?

’’CrossFit is constantly varied functional movements performed at high intensity’’

Man kan säga att det är en kombination av flera olika träningsformer, bl.a, tyngdlyftning, gymnastik och kondition. 

Målet är att kunna bli så allsidig som möjligt bland crossfitens alla moment, alltså måste man ta sig utanför sin komfortzon för att kunna bli en riktigt bra atlet. Att kunna ta sig utanför sin komfortzon är bra mental träning för den delen också, så även om du inte är ute efter att bli en bra atlet som tävlar kommer du åtminstone utvecklas som person och även få en bättre fysisk form. 

Det är en bra träningsform på det vis att det passar ALLA. Har du inte förmågan att utföra ett moment? Då fixar man en skalning för att göra momentet lättare! Så var inte rädd för att testa på för att du tror att du är för svag eller för gammal, coacherna i boxen (box=crossfit gym) kommer fixa det som passar bäst för just dig.

https://www.youtube.com/watch?v=mlVrkiCoKkg

Slå hål på crossfitens största myt

’’Men jag har hört att många skadar sig i crossfit!’’

Är detta en sport med stor risk för skador?

Hmm.. ja, MEN, bara för de som inte har en god teknik. Crossfit är en hyfsat ’’ny’’ sport som tillkommit till Sverige och sporten växer mer och mer! 

Men varför säger jag egentligen att de är stor risk för skador på grund av att man inte har god teknik? Eftersom crossfit är baserat på många olika tekniska övningar så krävs mycket träning för att kunna bemästra dessa moment. De som skadar sig lyssnar oftast inte på sin coach eller om man tränar crossfit privat så har man inte kollat igenom noga på hur tekniken ska utövas. 

Vi kan ta snatch som ett exempel. Det är ett av de mest tekniska lyft inom crossfiten. Om jag inte tränar min snatch teknik, utan istället vill jag bara lasta på massa vikt för jag är ’’stark’’. Det är då skadorna uppstår! När man förlitar sig på sin styrka för mycket, så tänker man inte på konsekvenserna som kan uppstå om jag gör den tekniska rörelsen fel.

Många kan även dra på sig dessa skador för dom stressar igenom en metcon (metcon=workout) då dom vill få så många repitioner avklarade som möjligt eller vill få en så bra tid som möjligt. När man börjar stressa, då kan det lätt hända att man tappar tekniken för att man vill utföra momenten så snabbt som möjligt. 

Kort och gott, du kommer inte skada sig så länge du lyssnar på din kropp och utför teknik rätt!

Hur funkar det när man tävlar i crossfit?

Man kan både tävla i team och man kan tävla individuellt. Ett team kan bestå av 2-6 atleter, bara tjejer, bara killar eller blandat, detta varierar beroende av olika tävlingar. 

Tävlingen har olika event under dagen/dagarna för de individuella och team tävlande. 

Varje event har olika heat (starttider), för att alla ska kunna få plats att tävla. Många frågar mig, är det den som tar mest vikt som vinner?

Om det är nån gång man utgår efter vem som tar mest vikt så är de vissa tävlingar som har ett event där man ska göra ett maxlyft, men i flesta fall har varje workout man utför en timecap och man vill få så många repitioner avklarade innan timecap eller hinna komma in innan timecap så man får en tid som poäng istället. 

Därefter får man poäng utefter placerings tabellen som läggs ihop efter varje event och sen går de bäst placerande atleterna (antal atleter varierar beroende på tävling) till final.

Hoppas du fått ett litet sug för att testa på denna träningsform, gå in på https://map.crossfit.com/ för att hitta din närmsta box! 

Jag själv har vart fast sen dagen jag började med crossfit och ångrar mig inte en sekund. Man får vänner för livet och man blir alltid glad av att stiga in i boxen för att bemöta alla underbara medlemmar. 

Crossfit – CF Flygtornet 

Instagram – @livdyrssen

// Liv Ohlsson Dyrssen

Something is wrong.
Instagram token error.
Follow
Hämta fler